Het Haagse college van burgemeester en wethouders heeft niet kunnen voorkomen dat PostNL tientallen brievenbussen weghaalt uit Den Haag. De partij Hart voor Den Haag had daar op aangedrongen, maar het college laat nu weten dat gesprekken met het postbedrijf niets hebben opgeleverd.
PostNL maakte begin februari bekend dat de brievenbussen verdwijnen uit Den Haag, omdat ze te weinig gebruikt worden. Tot ergernis van gemeenteraadslid Coen Bom. "Veel ouderen schrijven nog regelmatig papieren brieven en versturen kaartjes in een envelop met een postzegel. Voor hen is de fysieke brievenbus in hun eigen buurtje een belangrijke voorziening." Hij vroeg daarom aan de gemeente met PostNL in gesprek te gaan om te voorkomen dat kwetsbare groepen de dupe worden van deze maatregel.
Het college reageert op de schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag: "We hebben contact gehad met PostNL en onze zorgen over de gevolgen voor de verschillende doelgroepen aangekaart. Uit het contact blijkt niet dat er mogelijkheid is om het aantal brievenbussen te behouden in de stad." PostNL garandeert dat volgens het college wel dat "de resterende brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven". De maximale afstand die een inwoner moet afleggen om een brief te kunnen posten blijft 1.000 meter. "Het college realiseert zich dat 1.000 meter een grote afstand kan zijn voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. PostNL zorgt er daarom voor dat brievenbussen in de buurt van ziekenhuizen en zorginstellingen blijven behouden."
In de gemeente Den Haag zijn er 232 brievenbussen die op straat staan, daarvan worden er 61 verwijderd. Op de brievenbussen die weggaan is een sticker geplakt. Hierop staat ook een link naar de 'locatiewijzer' op de website van PostNL waarop is te zien welke brievenbussen blijven staan.
Overzicht brievenbussen die verdwijnen in Den Haag:
Aegon-plein, Almeloplein, Amaliastraat, Archimedesstraat, Bonistraat, Brouwersgracht, Castricumplein, Cronjestraat, Cypresstraat, Dierenselaan, Dr. J. Presserstraat, Duinweg, Engelenburgstraat, Frankenslag, Guntersteinweg, Handellaan, Hengelolaan, Herengracht, Hoefkade, Hugo Grootstraat, Hyacinthweg, Jan van Beersstraat, Joan Blasiusstraat, Jules Massenetstraat, Keizerstraat, Koningsplein, Laan, Laan Copes van Cattenburch, Langestede, Lijsterbesplein, Loosduinse Uitleg, Melis Stokezijde, Mezenlaan, Nieuwe Haven, Nieuwe Parklaan, Pasteurstraat, Paul Steenbergenlaan, Pijnboomstraat, Pisuissestraat, Prins Hendrikstraat, Raamweg, Rade, Ruychrocklaan, Schalk Burgerstraat, Spakenburgsestraat, Stationsweg, Stevinstraat, Stieltjesstraat, Stuyvesantstraat, Sweelinckplein, Televisiestraat, Theresiastraat, Treslonglaan, Vaillantlaan, Valkenboskade, Van Imhoffstraat, Wenckebachstraat, Westduinweg, Zilverstraat en Zinkwerf en Zorgvlietstraat.